loader

Kako nikoli izgubiti datoteke, shranjene v Dropboxu in drugih storitvah za sinhronizacijo datotek

Anonim

Dropbox, Google Drive, OneDrive, iCloud Drive in druge storitve za sinhronizacijo datotek so priročni, vendar tudi sinhronizirajo brisanja in spremembe. Pogosto lahko obnovite izbrisane datoteke ali razveljavite spremembe, vendar ne bi smele biti vaš edini način varnostne kopije.

Večina storitev za shranjevanje v oblaku ponuja možnost izbrisa datotek prek spleta, mnoge pa vam omogočajo, da razveljavite spremembe datotek in dobite starejše različice. Te stare datoteke hranijo le tako dolgo.

Brisanje in spreminjanje sinhronizacije

Ko za shranjevanje pomembnih datotek uporabljate storitev, kot je Dropbox, je na strežnikih storitve shranjena ena »glavna kopija« datotek. Vsakič, ko izbrišete ali spremenite datoteke, program sinhronizira spremembe s strežnikom in te spremembe se sinhronizirajo na drugih računalnikih.

Do sedaj, tako dobro. Toda to pomeni, da če ste pomotoma izbrisali datoteko, se ta takoj izbriše iz drugih računalnikov. Če spremenite datoteko, se spremeni na vseh drugih računalnikih. Če se vaš računalnik okuži z zlonamerno programsko opremo in zlonamerna programska oprema tampira vaše datoteke, se bodo spremenjene različice sinhronizirale z drugimi računalniki. Če ima program za sinhronizacijo napako in nenamerno izbriše nekatere datoteke, bodo izbrisani tudi na drugih računalnikih.

Kopija datotek na oddaljenih strežnikih velja za varnostno kopijo zunaj strežnika in bo pomagala zaščititi vaše datoteke, če je vsa vaša strojna oprema poškodovana ali ukradena. Vendar se spremembe zgodijo takoj in stare datoteke se hranijo le tako dolgo.

Obstajajo načini, kako te izbrisane datoteke dobiti nazaj in se vrniti na stare kopije datotek, vendar so omejene.

Kako dolgo lahko dobite izbrisane datoteke nazaj

Ko izbrišete datoteke iz storitve shranjevanja v oblaku, jih pošljete v koš (v sistemu Windows) ali v koš (na računalniku Mac). To je dobra novica - če se odjemalec za sinhronizacijo datotek odloči izbrisati nekaj datotek, bo na vašem računalniku, pripravljen za obnovitev.

Lahko pa na koncu izpraznite koš ali koš, ne da bi to opazili. V tem primeru jih boste morali obnoviti s spletnega mesta storitve za shranjevanje v oblaku.

Dropbox hrani samo izbrisane datoteke za 30 dni, zato boste morali opaziti, da je bila datoteka izbrisana in jo pred tem obnovili. Pro naročniki z »Razširjeno zgodovino različic« lahko obnovijo datoteke do enega leta.

Druge storitve so bolj radodarne. Zdi se, da Google Drive nikoli samodejno ne izbriše izbrisanih datotek iz koša. OneDrive izbriše datoteke po enem letu, vendar bo samodejno začel brisati najstarejše datoteke po treh dneh, če se koš se napolni.

Appleov iCloud Drive ne ponuja nobenega načina za vrnitev izbrisanih datotek - niti smeti niti koš za smeti. Odvisno od tega, ali imate lokalne varnostne kopije Time Machineja.

Kako dolgo lahko vrnete spremenjene datoteke

Storitve shranjevanja v oblaku hranijo tudi prejšnje različice datotek. Če - ali program v računalniku - spremeni te datoteke, jih lahko dobite nazaj, tako da se vrnete na starejšo različico datoteke. To lahko storite tudi na spletnem mestu storitve - z desno tipko miške kliknite datoteko in izberite ustrezno možnost, če si želite ogledati seznam starejših različic datotek, ki jih lahko uporabite.

Kot pri smeti ali koši, je težava v tem, da storitve ne bodo obdržale starih različic za vedno. Navsezadnje zavzemajo prostor.

Dropbox ohranja samo posnetke prejšnjih različic datotek za 30 dni. Za pridobitev prejšnjih različic, ki trajajo dlje, boste potrebovali plačano zgodovino razširjene različice. Google Drive ohranja tudi starejše različice datotek 30 dni.

Microsoftov OneDrive ponuja samo to za Officeove dokumente, Appleov iCloud Drive pa ga sploh ne ponuja. Oba sta odvisna od tega, ali imate lokalne varnostne kopije.

Opravite redne lokalne varnostne kopije, da bodo vaše datoteke varne

Prava rešitev tukaj - tista, ki bo zagotovila, da boste vedno imeli varnostno kopijo vseh pomembnih datotek, ki bi jih po nesreči lahko izbrisali ali spremenili, tudi če vaša izbrana storitev shranjevanja v oblaku ne - tudi ustvarjanje lokalnih varnostnih kopij.

Ne potrebujete nič posebnega ali zapletenega. Samo enkrat tedensko priključite zunanji trdi disk in zaženite orodje za varnostno kopiranje operacijskega sistema. V operacijskem sistemu Windows 7, to je Windows Backup. V operacijskih sistemih Windows 8, 8.1 ali 10 je to zgodovina datotek - če uporabljate zgodovino datotek, poskrbite, da bo tudi varnostno kopirala mapo za shranjevanje v oblaku. Na Macu je Time Machine. Če sinhronizirate vsebino svojega oblakovnega shrambe z računalnikom, bo orodje za varnostno kopiranje naredilo kopijo teh datotek in jih shranilo na pogon za varnostno kopiranje.


Morda nikoli ne boste morali dotakniti teh varnostnih kopij, če naša storitev za shranjevanje v oblaku nikoli ne bo imela težav, vendar boste hvaležni za dodatno varnostno kopijo, če jo boste kdaj potrebovali. Če shranite pomembne datoteke v shrambo v oblaku, se prepričajte, da imate lokalno varnostno kopijo - za vsak slučaj.

Izbira Urednika