loader

Kaj se zgodi s podatki, ko se izbriše iz vašega košare?

Anonim

Večino časa redko rezerviramo pomisleke glede izbrisanih datotek zunaj tega, da vemo, da so zdaj izven poti, toda kaj se dejansko zgodi s temi datotekami, ko jih izbrišemo? Današnja objava za vprašanja in odgovori SuperUser ima odgovore na vprašanja radovednega bralca o postopku brisanja.

Današnja seja vprašanj in odgovorov prihaja z nami v prid SuperUser-u, ki je del skupine Stack Exchange, ki temelji na skupnosti, ki združuje spletna mesta za vprašanja in odgovore.

Fotografija je odobrena z Gerardovim svetom (Flickr).

Vprašanje

Bralnik SuperUser Shea A. želi vedeti, kaj se zgodi z izbrisanimi datotekami v računalniku:

Popravite me, če sem tukaj narobe, toda ko izbrišete nekaj iz računalnika, vse, kar počne vaš računalnik, je, da napišete nekaj binarnih datotek z 0, ki nadomeščajo 1-e (ali kaj takega). Torej, ko pošljete nekaj v koš, piše nad delom datoteke, potem ko izbrišete datoteko iz koša, piše več?

Kako deluje celotno brisanje datotek in proces koš?

Odgovor

Sodelavci SuperUser Boann in Mary Biggs imajo odgovor za nas. Prvič, Boann:

Nobena operacija ne zapiše datoteke. S premikanjem datoteke v koš ne premaknete datoteke. Vsebina je popolnoma nedotaknjena.

Če izbrišete datoteko iz koša (ali jo izbrišete neposredno s tipko Shift + Delete), odstranite vnos imena datoteke iz mape. Del diska, ki ga je prej zajela datoteka, se ne spremeni ali prepiše in še vedno vsebuje podatke o datoteki, vendar ti podatki niso več povezani z imenom datoteke. To mesto na disku je zabeleženo kot "prosto", zato lahko prihodnji zapiski na disk ponovno uporabijo ta prostor, in če boste še naprej uporabljali disk, bo prostor sčasoma skoraj prepisan.

V primeru, da morate preprečiti obnovitev izbrisanih podatkov, obstajajo posebna orodja za varno prepisovanje podatkov. To ni privzeto, ker je počasno in povečuje obrabo diska.

Sledi odgovor Mary Biggs:

Datoteka je sestavljena iz dveh delov:

  • Vnos v imenik, ki beleži ime datoteke in vsebuje tudi seznam blokov na disku, ki vsebujejo vsebino podatkov v datoteki. Operacijski sistem nato „ve“, da so ti bloki v uporabi.
  • Dejanski bloki, ki vsebujejo vsebino podatkov v datoteki.

Ko je datoteka izbrisana:

  • Seznam blokov v vnosu imenika je označen kot »prost« in vrnjen v operacijski sistem. Vnos v imenik se izbriše, zato datoteka »izgine« iz datotečnega sistema.
  • Dejanski bloki se ne dotaknejo, tako da vsebina podatkov v datoteki ostane nedotaknjena, dokler jih ne prepiše druga nova datoteka. To je razlog, da lahko programska oprema za obnovitev datotek pogosto obnovi izbrisane datoteke (vendar le, če se uporablja kmalu po izbrisu).


Imate kaj dodati pojasnilu? Zvok v komentarjih. Želite prebrati več odgovorov drugih uporabnikov tehnologije Stack Exchange? Oglejte si celotno nit razprave tukaj.

Izbira Urednika